HTML

Sztellaszappan

Egyedileg, kézzel készült szappanok bármiből, ami megihlet - de lehetőleg minél természetesebben :)

Friss topikok

  • sztella1: @kaszandra7: Szia! @kaszandra7: Az ebay-en akadtam rá, szűk egy éve, ha gondolod, dobj meg egy mai... (2012.02.27. 18:49) Kecsketejes szappanok
  • sztella1: @chéfbácsi: Sütik?! :) Max marcipán burgonya...;) A szilvásba még álmodtam szegfűszegolajat, ami m... (2011.11.08. 15:27) Bűnös élvezetek: Sörömök :)
  • sztella1: @PaulBird: Jajaja, már annyi van, hogy nem férek tőlük a házban; ki kellett raknom a netre néhánya... (2011.11.01. 10:32) Igen, képes vagyok szappannak látszó szappant is készíteni! :)
  • sztella1: @dzso666: Köszi szépen! :)A KV jó.:)Hamarosan lesz külön a kávés szappanoknak dedikált szösszenet ... (2011.11.01. 10:30) Epres őrület :)
  • sztella1: @Prehisztorikus TROLL: Nekem van a legjobb trollom....;) (2011.10.26. 17:38) Mindenféle forma

A kézzel készült szappanokról, és hogy miért szeretem őket?

2011.10.20. 17:23 :: sztella1

Szappan. Szárítja a bőrt. Lúgos a kémhatása, míg a bőrünké enyhén savas, ezért durván beleavatkozik a bőr természetes működésébe.
Vannak benne olyan összetevők (nem tudni pontosan, hogy mik), amiktől néha kipirosodik, viszket a bőröm. Nem szívesen használom őket.
Ha két évvel ezelőtt beszélgetünk erről a témáról, valószínűleg a fenti véleményt fogalmaztam volna meg.
És ez mind igaz is volt, mert addig csak a nagyüzemileg gyártott, adalékolt szappanokkal volt tapasztalatom.
Azt hiszem vitathatatlan, hogy a szappan évezredek óta a legjobban bevált tisztítószer. Az elmúlt 40-50 évben  a tudomány - mint minden más téren - a kemikáliák fejlesztésének területén is rengeteget fejlődött. Az eredmény: Rengeteg különféle színes-illatos-remekül habzó, az éppen kívánt célnak leginkább megfelelő halmazállapotú tisztítószer és kozmetikum.
A kézzel készült szappan soha nem fog olyan "dúsan" habzani, a folyékony szappan nem lesz olyan krémes, és ha ragaszkodunk a természetes színező-és illatosítóanyagokhoz, akkor nem tudjuk elérni azt a szín-és illatválasztékot sem, mint az iparilag gyártott termékeknél.
Kérdés, hogy a megfelelő habzásnak, halmazállapotnak, eltarthatóságnak és esztétikumnak mi az ára?
Mostanában - főleg azok körében, akik igyekeznek harmóniában élni a környezetükkel (és egyre többen vagyunk így) - slágertéma a gyári tisztítószerek, kozmetikumok összetétele, sőt a neten listákat is lehet fellelni a leginkább kerülendő, toxikusnak kikiáltott vegyületekről.
Tény, hogy a széles körben alkalmazott szintetikus adalékanyagok hosszú távú hatásáról nincsenek megbízható információink. Az is, hogy a kőolajszármazékok, amelyek a legtöbb iparilag előállított kozmetikumban megtalálhatók, eltömítik a bőr pórusait, nehezítve ezáltal a bőr légzését, anyagcseréjét.
Kevésbé ismert tény, hogy a hidratáló hatást a bőr mélyebb rétegeiből történő vízelvonással érik el; ennek következményeit pedig további kozmetikumokkal próbáljuk orvosolni...
Nem kívánok állást foglalni a témában, mert nálam kompetensebbek sem képesek dűlőre jutni.
Csak a (szigorúan szubjektív) véleményem, illetve a kutatásaim során tanultak alapján  teszem le a voksomat a kézzel készült szappanok mellett.
A házilag készült szappan már alapvető összetevőiben is különbözik az ipari terméktől: az és csak az kerül bele, amit beleteszel -esetemben ezek lehetőség szerint ökogazdálkodásból származó vagy bio minősítésű olajok, illóolajok, ápoló olajok és vajak, saját nevelésű gyógynövények, és ínycsiklandó dolgok a konyhából. :)  Az elhalt hámsejteket tulajdonságaiból kifolyólag eltávolítja a bőr felszínéről, a növényi olajok pedig kémiai szerkezetüknek köszönhetően könnyen felszívódnak a bőrbe, és a gyógyító, tápláló hatóanyagokat is "célba juttatják".
Mellette szól még, hogy a szappanosodás során keletkező növényi glicerin (ami az egyik legjobb ismert bőrápoló anyag) benne marad a kézzel készült szappanban. Ipari gyártáskor ezt a technológiából kifolyólag kivonják, esetleg később adalék formájában visszajuttatnak belőle valamennyit, amit aztán glicerines szappan néven felárral értékesítenek.
A kézzel készült, növényi szappan fenti tulajdonságai együttesen azt eredményezik, hogy a bőrnek legmegfelelőbb módon hidratál, táplál, és hagyja érvényesülni a bőr öngyógyító, önszabályozó mechanizmusait (gyakran előfordul, hogy ha valaki átvált a natúr kozmetikumokra, a bőre egy időre "csúnyább" lesz, vagy felerősödnek a bőrproblémákkal kapcsolatos tünetei. Ilyenkor a bőr közkeletű kifejezéssel élve "méregtelenít", újratanulja  a légzést, anyagcserét, beállítja saját, természetes egyensúlyát).
Használat után gyorsan lebomlik; a bomlástermékei ismert vegyületek, amelyek nem károsítják a környezetet.
Többen mesélték, hogy a bőrtípusuknak megfelelő természetes szappan használata mellett idővel teljesen elhagyták a krémek, testápolók stb használatát, mert nem volt rájuk szükség.
Ezt meg tudom erősíteni; én is így voltam vele, ameddig meg nem tanultam természetes alapanyagokból klassz krémeket keverni...de ez már egy másik történet :)

1 komment

Címkék: házi szappan natúr szappan kézműves szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://sztellaszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr823318032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása